lauantai 17. helmikuuta 2007

google reader

Google reader on erinomainen palvelu. Palveluun on mukava laitaa epäsäännöllisesti päivitettävät blogit (kuten tämä!) jolloin ei tarvitse turhautua käymällä blogissa vain todetakseen ettei sitä taaskaan ole päivitetty.

Googlen reader tajuaa mitä olen aiemmin lukenut ja näyttää vain uudet blogimerkinnät. Palvelu toimii hyvin myös mobiilisti jos puhelimessa on järkevä selain. Helvettiä kuumemmat merkinnät ovat aika usein metromatkalla töistä kotiin naurattaneet.. Koska reader on verkkopalvelu, on samantekevää mistä blogeja on lukenut, palvelussa näkyy aina vain uudet merkinnät.

Tämä blogimerkintä on omistettu ystävälleni joka toivottavasti lukee tämän readerin kautta eikä ole tullut tänne selaimensa bookmarkseista katsomaan joskohan olisin tänne jotain uutta kirjoittanut!

maanantai 12. helmikuuta 2007

flow

Csikszentmihalyi:n "Flow" teoriassa yksilö on onnellinen keskittyessään 100% haasteelliseen, palkitsevalta tuntuvaan tehtävään. Wikipediasta:

Flow is the mental state of operation in which the person is fully immersed in what he or she is doing, characterized by a feeling of energized focus, full involvement, and success in the process of the activity. [linkki]

Minulla oli perjantaina yksi viestinnän tentti koulussa. Tapani valmistautua tentteihin on jo kauan sitten muotoutunut yksinkertaiseksi:

1. Paperit järjestykseen edellisenä iltana. Sisältää tarkan koealueen selvittämisen ja papereiden / kirjojen etsimisen. Kirja on pitänyt hankkia aikaisemmin.

2. Tunti lukemista tenttipäivänä. Tenttipäivänä mennään koululle lukusaliin tuntia ennen tentin alkamista. Koealue luetaan kello kädessä niin että koealueen ehtii kokonaisuudessaan käydä läpi.

3. Päätös kuinka paljon myöhästyä tentistä. Koulussani on käytäntö jossa tentistä saa myöhästyä 30 minuuttia. Etenkin jos lukusaliin on päässyt vasta esim. 30 minuuttia ennen tentin alkamista, on järkevää miettiä kuinka paljon tenttiaikaa kannattaa käyttää lukemiseen. Tyypillisesti myöhästyn noin 15 minuuttia.

Prosessissa on hyvää sen tehokkuus: kun alusta lähtien on fiilis viimehetken paniikista, on helppo keskittyä lukemiseen. Jos lukee viimeisenä iltana, on vaikea päättää millä nopeudella lukee ja milloin lopettaa.

Perjantain tentissä oli kaksi kirjaa joita ei kurssilla oltu käsitelty, joten varasin kaksi tuntia aikaa lukemiseen. Ihan hyvä niin.

Tenttiin valmistautuessa tajusin että tää mun tapa valmistautua tenttiin on viime kädessä vain tapa rakentaa Csikszentmihalyi:n "Flow" tila. Flown komponentit [wikipediasta] täyttyy prosessissa aika hyvin:
  1. Clear goals (expectations and rules are discernible).
  2. Concentrating and focusing, a high degree of concentration on a limited field of attention (a person engaged in the activity will have the opportunity to focus and to delve deeply into it).
  3. A loss of the feeling of self-consciousness, the merging of action and awareness.
  4. Distorted sense of time - one's subjective experience of time is altered.
  5. Direct and immediate feedback (successes and failures in the course of the activity are apparent, so that behavior can be adjusted as needed).
  6. Balance between ability level and challenge (the activity is neither too easy nor too difficult).
  7. A sense of personal control over the situation or activity.
  8. The activity is intrinsically rewarding, so there is an effortlessness of action.
  9. When in the flow state, people become absorbed in their activity, and focus of awareness is narrowed down to the activity itself, action awareness merging (Csikszentmihalyi, 1975. p.72).

perjantai 9. helmikuuta 2007

red pill

Pysyin jalkeilla viime yönä aivan turhaan aamu neljään.. Vaikka tiesin että aamulla pitää herätä 6:50 jotta ehtii sovittuun tapaamiseen.

Kun sitten viimein menin sänkyyn, tajusin että sävelkorkeudet C, D, E, F, G, A, H (tai B) on nimetty aakkosten mukaan.

Olin aivan puulla päähän lyöty! Et ei jumalauta, ei voi olla totta. Opin molemmat järjestelmät samaan aikaan joskus alle kouluikäisenä, ja ilmeisesti kun en silloin yhteyttä huomannut, en kait sitten ole tullut ajatelleeksi asiaa viimeiseen reiluun pariinkymmeneen vuoteen.

Kun sitten puoliunessa pohdin luonnollista Am asteikkoa (A, B, C, D..) aakkosten kanssa samanaikaisesti, tuli joka kerta hyvä fiilis "hei, näähän menee yhteen!". Mutta sitten kun yritin päästä G:stä eteenpäin, tuli joka kerta todella konkreettinen "mitä helvettiä!" fiilis. Seuraava sävelhän olisi ollut A, mutta aakkosten kirjain "h". Sävel luonnollisesti soi kuin A, mutta mieli puoliunessa ei pystynyt ratkaisemaan millä merkillä tämä sävel olisi pitänyt identifioida.

sunnuntai 4. helmikuuta 2007

Luin HBRstä hauskan pienen jutun intuitiivisestä päätöksenteosta. Koejärjestelyssä laitettiin ihmisiä valitsemaan 4 erilaisesta asunnosta tai autosta jotka erosivat toisistaan monella tavalla niin ettei päätös ollut mitenkään triviaali. Koehenkilö sai sitten valita vaihtoehdoista:

1. Tehdä päätös heti

2. Käyttää aikaa pohtimiseen (tietoinen päätöksenteko)

3. Tehdä hetki jotain muuta ja päättää kohta (ei-tietoinen päätöksenteko)

Ajatus koejärjestelyssä oli että viimeisessä vaihtoehdossa ei-tiedostava osa mieltä prosessoisi ongelmaa sillä aikaa kun koehenkilön tietoisuus keskittyisi johonkin aivan muuhun asiaan.

Koejärjestelyn mukaan viimeisen vaihtoehdon valitsijat, alitajuntaa hyödyntävät koehenkilöt tekivät ylivertaisia päätöksiä, sekä rationaalisesta, subjektiivisesta ja objektiivisesta näkökulmasta.

"The moral? Use your conscious mind to acquire all the information you need for making a decision - but don't try to analyze the information. Instead, go on holiday while your unconscious mind digests it for a day or two. Whatever your intuition then tells you is almost certainly going to be the best choice."

[BBCn juttu] ja [tutkijoiden raportti].